Dilekçe aşaması nedir?
Dilekçe aşaması; Dilekçe, cevap dilekçesi, cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesi aşamalarından oluşur.
Dilekçe ne zaman sonuçlanır?
Aynı Kanunun 7 nci maddesine göre; dilekçe sahiplerine en geç otuz gün içinde gerekçeli cevap verilmesi zorunludur.
2 haftalık cevap süresi ne zaman başlar?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 127. maddesi uyarınca davalıya, davanın tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık süre verilerek savunmasını sunması istenir.
Bir dava hangi aşamalardan oluşur?
Davanın aşamaları; dilekçe aşaması, ön inceleme aşaması, soruşturma aşaması, sözlü duruşma aşaması ve karar aşaması olarak sıralanmaktadır.
Dilekçe kaç gün içinde işleme alınır?
Türk vatandaşları ile Türkiye’de ikamet eden yabancıların, kendileri veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri veya devam eden yargılamanın seyri hakkında yetkili makamlara yaptıkları başvuruların sonuçlarına ilişkin dilekçeleri, en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak cevaplandırılır.
İdare mahkemesi ne kadar zamanda sonuçlanır?
İdare Mahkemesi, duruşmanın yapıldığı tarihten itibaren en geç 15 gün içinde kararını verir.
Dilekçeye 30 günde cevap verilmezse ne olur?
İdari Yargılama Usulü Kanunu’na göre eski uygulama devam etmektedir. Başvurunun kabulü veya reddi kararı 60 gün içinde verilmelidir. 60 gün içinde cevap alınamazsa, başvurunun talep edilen idare tarafından reddedildiği kabul edilir ve bu iptal kararına karşı itiraz etme hakkınız vardır.
Dilekçe cevabini nasıl öğrenirim?
Milli Eğitim Bakanlığı kurumlarına verdiğiniz dilekçeleri takip edebilmek için sayfanın üst kısmında bulunan “Dilekçe Talebi” bağlantısına veya “Dilekçe Talebi” bölümünde bulunan “Giriş” butonuna tıklamanız gerekmektedir.
Dilekçe hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Başbakanlık’ın 2004/12 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına ve Bilgi Edinme Hakkına İlişkin Genelgesi’nin 1/a maddesinde; “Ad, soyad veya adres belirtilmeyen, imza bulunmayan, belirli bir konu içermeyen veya yargı mercilerinin görevine giren dilekçelere cevap verilmeyecektir.” denilmektedir.
Mahkeme 2 haftalık süre kaç gün?
İŞLEM SÜRESİMAHKEME/SÜRETemyizİki haftaOtuz günTemyizin cevabıİki haftaOtuz günŞikayetİki hafta*Otuz günTemyizin cevabıİki haftaOtuz gün6 satır daha
Cevap süresi geçerse ne olur?
Davalı, yanıt süresi içinde yanıt dilekçesi vermezse, davayı hukuken reddetmiş sayılır. Her taraf, dilekçelerin değişimi sırasında iddialarını ve savunmalarını genişletebilir ve yeni olgular ve deliller sunabilir.
2 cevap dilekçesi verilmezse ne olur?
Davalının bir cevap dilekçesi vermemesi, davayı reddettiği anlamına gelir. Bu durumda, davalı yalnızca reddetmenin kapsamı dahilinde savunma yapabilir. Bunun nedeni, savunmanın değiştirilememesi veya genişletilememesidir.
Mahkemeye dilekçe verdikten sonra ne olur?
Uyuşmazlığın dilekçe ile mahkemeye sunulması ile yargılama süreci başlar. Açık veya kapalı olması fark etmez. Yetkili mahkemeye sunulmamışsa, davanın görev ve yetki yönünden reddine ve dava dosyasının yetkili mahkemeye gönderilmesine karar verilir. İdareye gönderilmesine karar verilir.
Dilekçe aşaması ne zaman başlar?
Dilekçenin davalıya tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 HAFTA.
Bir dava en fazla ne kadar sürer?
Dava süreci davanın konusuna göre değişiklik gösterebilir. Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre bir davanın karara bağlanması için gereken ortalama süre 100 ile 600 gün arasında değişebilmektedir. Bu süreler her yıl değişebilmektedir. Örneğin; bölge idare mahkemelerinde dava süreci 70 ile 100 gün arasında değişebilmektedir.
Karar aşamasında ne demek?
Karar aşaması, ilk derece mahkemelerince yürütülen yargılamanın son aşamasıdır. Mahkeme, davayı nihai kararıyla kapatır.
Dilekçelerin teatisi aşaması nedir?
Karşılıklı dilekçe verme aşaması (dilekçe teatisi): Dilekçelerin usul ve mevzuata uygun olarak hazırlanması ve davanın tarafları arasında karşılıklı bildirim ve haberleşmenin yapıldığı aşamadır.
Dilekçe ret 3 madde nedir?
Dilekçenin 2577 sayılı Kanunun 3. maddesi uyarınca reddedilmesi halinde, dilekçenin kanuna uygun olarak hazırlanması için 30 (otuz) günlük süre vardır. Bu durumda dava reddedilmez ve açılmamış sayılmaz. Dilekçenin reddedilmesi halinde yeni dilekçeler için ayrıca ücret alınmaz.
Dilekçe aşamasında talep değiştirilebilir mi?
Alacakların teatisi tamamlandıktan sonra ve soruşturma tamamlanıncaya kadar davacı, ancak değişiklikler yaparak veya diğer tarafın açık rızasıyla talebinin sonucunu genişletebilir veya değiştirebilir (Ceza Kanunu’nun 141. maddesinin 2. fıkrası). Davacı, mevcut talep sonucuna, onu tamamlayarak yeni bir talep ekleyebilir veya talep sonucunu tamamen değiştirebilir.