İstinaf mahkemesi hangi durumlarda kararı bozar?
İstinaf Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka uygun olmadığını tespit ederse, kararı bozar veya daha doğrusu ilk derece mahkemesinin kararını iptal eder. Daha sonra ilk derece mahkemesini temsil eder ve dava dosyası üzerinde karar verir.
İstinafın verdiği karar bozulur mu?
Aksi belirtilmediği sürece, ilk derece prosedürü temyiz sürecinde de geçerlidir. Temyizde verilen kararlar temyizdeki kararlara karşılık gelmez. Başka bir deyişle: onay veya iptal olarak sınıflandırılamaz. Bu nedenle, “onay” veya “iptal” kararları itiraz edilemez.
Dosya İstinaf’a giderse ne olur?
Temyiz başvurusunda bulunulan dosyaya ne olur? Taraflar temyiz başvurusunda bulunursa, ilk derece mahkemesi, bölge mahkemesinin ilgili dairesi tarafından esas ve usul yönünden incelenir. Yerel mahkemenin kararının usul ve yasaya uygun olduğu tespit edilirse karar onaylanır.
İstinafa giden dosya iptal edilir mi?
Dosyanın Yargıtay tarafından incelenmesi ve istinafın karara bağlanmasıyla artık istinaf hakkından vazgeçilemez.
İstinaf red verirse ne olur?
Temyiz esastan reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartları karşılanmışsa ceza davasını Yüksek Mahkeme’ye götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı, temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.
İstinaf kararı bozduktan sonra ne olur?
Bölge adliye mahkemesinin iptal kararından sonra; ilk derece mahkemesinin kararı iptal edilir ve ilk derece mahkemesine iade edilen dosyada hukuka aykırılığın giderilmesi için yeniden kovuşturma evresi başlatılır.
İstinaf kararını kim bozar?
Bölge Mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararına karşı yapılan itirazı reddederse (yani kararı onaylarsa), Bölge Mahkemesi kararı bozulur. Yargıtay kararı bozulur ve dosya ilk derece mahkemesine gönderilir.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.
İstinaftan gelen karara itiraz edilir mi?
Bölge adliye mahkemesinin ceza davalarına ilişkin nihai kararlarına karşı bölge adliye mahkemesi kıdemli Cumhuriyet savcısı tarafından itiraz edilebilir.
Bir dava neden İstinaf’a gider?
Temyiz süreci yargı sisteminde önemli bir adımı temsil eder. Bu yöntem, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı bir temyiz mekanizması olarak işlev görür ve bu kararların ikinci derece yargı makamları tarafından daha fazla hukuki ve olgusal olarak incelenmesine olanak tanır.
İstinaf kaç yıl sürer?
Dava dosyalarının ve adli olayların az olduğu bazı bölgelerde istinaf süresi ortalama 6 ay ile 1 yıl arasında değişebilmektedir. Ancak dosya sayısının ve suç oranının fazla olduğu bölgelerde istinaf karar süresinin 1 ile 2 yıl arasında değiştiği bilinmektedir.
Bir davanın İstinaf’a gitmesi ne demek?
Mahkeme kararına itiraz (istinaf) Başka bir deyişle, istinaf, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı itiraz etmenin bir yoludur. Ancak, ilk derece mahkemelerinin tüm nihai kararları istinaf incelemesine tabi değildir.
İstinaftan sonra dosya nereye gider?
İtirazın ardından istinaf yoluna başvurmak için bölge adliye mahkemesine başvurulması gerekir.
İstinaf aşamasında yeni delil sunulabilir mi?
Bu yazıda, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu uyarınca temyiz sürecinde yeni delil sunma konusunu özel olarak ele alacağız. Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunu uyarınca açılan davalarda, yargılamanın herhangi bir aşamasında yeni bir iddiada bulunmak ve delil sunmak mümkün değildir.
İstinaftan sonra yargıtaya gidilir mi?
Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı açılan ve esas ve hukuki incelemeyi içeren yasal bir çözümdür. Bazı kararlara karşı temyizden sonra Yüksek Mahkeme’ye temyiz başvurusunda bulunulamaz. Temyizi mümkün olmayan kararlar, temyiz başvurusu yapıldıktan sonra resmen kesinleşir.
Hangi kararlar istinaf edilemez?
Ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Ancak, ara karara karşı nihai kararla birlikte temyiz edilebilir. Hukuki yardım başvurusunun reddedilmesine karşı yapılan itiraza ilişkin karar temyiz edilemez. Nihai karara karşı temyiz yoktur.
İstinaf mahkemesinin hangi kararları kesindir?
İlk derece mahkemelerinin kesin olmayan kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Miktarı veya değeri sekiz bin Türk Lirasını (2022 yılı için) aşmayan mal davalarına ilişkin kararlar, verildikleri tarihten itibaren kesindir. Bu kararlara karşı temyiz hakkı yoktur.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Temyiz ne zaman tamamlanır? Bölge mahkemesine gönderilen dosya 1 ila 3 yıl içinde tamamlanır. Yerel mahkemede görülen davada gerekçeli karar tutanağın ardından taraflara tebliğ edilir ve temyiz süreci başlar. Temyiz süreci içerisinde başvuru yapılmazsa dosya 2 ay içinde kesinleşir.
İstinaf kabul edilirse ne olur?
Temyiz Mahkemesi, temyiz inceleme süreci sırasında yeni bir karar verir. Teknik olarak, yerel mahkemenin kararını bozmak veya onaylamak mümkün değildir. Temyiz Mahkemesi, hukuk veya ceza davasını yeniden inceler ve yeni bir karar verir.