Ayıplı mal süresi ne kadar?
Evet, satın alınan ürünün ayıplı olması halinde tüketiciler, teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde bedel iadesi, ayıpsız muadili ile değiştirme, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım hakkına sahiptir.
Ayıplı mal davası kime karşı açılır?
Tüketici, ücretsiz onarım hakkını üretici veya ithalatçıya karşı da ileri sürebilir. Satıcı, üretici ve ithalatçı, tüketicinin bu hakkını kullanmasından müteselsilen sorumludur.) Mümkünse, satılan ürünün ayıpsız eşdeğer bir ürünle değiştirilmesini talep edebilir.
Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?
6502 sayılı Kanunun 11. maddesi, tüketicinin üründe ayıp bulunması halinde seçimlik haklarını düzenlemektedir. Bu seçimlik haklar çerçevesinde tüketici aşağıdaki haklara sahiptir: Müşteri, sözleşmeden cayma hakkına sahiptir ve bedelini iade alabilir, ürünü ayıpsız bir benzeri ile değiştirebilir veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep edebilir.
Ayıplı araç satmanın cezası nedir?
Yargıtay, bu konuda emsal teşkil edebilecek kararlar vermiş olup, bu suçu işleyenler Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yargılanmakta, 3 yıldan 10 yıla kadar hapis ve 5 güne kadar adli para cezasına çarptırılmaktadır.
Ayıplı malın para iadesi nasıl yapılır?
Arızalı ürünü nasıl iade edebilirim? Bir tüketici arızalı bir ürün satın alırsa, ürünü satın aldığı firmaya başvurarak ürünü iade edebilir. İade girişimci tarafından kabul edilmezse, tüketici hakem heyetine başvurma seçeneği vardır.
Ayıplı mal zamanaşımı ne zaman başlar?
Kanun veya sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, maldaki ayıplardan doğan zamanaşımı süresi iki yıldır ve ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa dahi, malın tüketiciye teslim edildiği tarihten itibaren başlar.
Ayıplı mal şartları nelerdir?
Malda ayıptan ancak sözleşmede kararlaştırılan mal teslim edilmişse, ancak malın vaat edilen nitelikleri eksikse veya malın cins ve niteliğine göre sahip olması gereken nitelikler eksikse söz konusu olduğu söylenebilir. Dolayısıyla ayıp, malın nicelik bakımından ayıplı olmamasından ibaret değildir.
Parası ödenen malın teslim edilmemesi nereye şikayet edilir?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 68/3 maddesine göre; tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici uyuşmazlıkları çözüm merciine başvurulabilir.
2 el araç kaç gün içinde iade edilir?
Aracınızın iade edilebilmesi için: Noter satışının üzerinden en fazla 7 gün geçmiş olması ve aracın 500 km’den fazla yol yapmamış olması gerekmektedir. Aracın satış tarihinden itibaren kazasız olması gerekmektedir.
Aldığım ürün ayıplı çıktı ne yapmalıyım?
Başka bir deyişle, satın alınan ürünün ayıplı olduğu anlaşılırsa, ürünün tüketiciye tesliminden itibaren iki yıl içinde tüketici hakem heyetine başvurulması gerekir.
Ayıplı mal için ihtarname şart mı?
223/2. Bu maddeye göre bu ayıbın derhal bildirilmesi zorunluluğu vardır. Yargıtay, 11.
Kaç arızada ürün değişir?
Garantili bir cihazda aynı arıza üst üste iki kez veya farklı bir arıza üst üste dört kez meydana gelirse üretici ürünü ücretsiz olarak değiştirmekle yükümlüdür. Bu haklarınızı kaybetmek istemiyorsanız endüstriyel ürünlerinizi yetkili servis merkezlerine tamir ettirmeniz gerekir.
2 el araba satışlarında cayma süresi ne kadardır?
Tüketici, malın tesliminden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici sözleşmeden cayma hakkına sahiptir ve iade, ürünün ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesi, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep edebilir.
2 el araç aldım arızalı çıktı ne yapmalıyım?
Kullanılmış bir araba aldım ve arızalıydı. Ne yapmalıyım? 1. Durumu belirleyin. Öncelikle araçtaki arızayı tespit etmeniz gerekir. …2-Satıcıyla iletişime geçin. …3-Haklarınızı öğrenin. …4-Yasal süreci başlatın. …5-Uzman görüşü alın. …6-Zaman aşımına dikkat edin.
Ayıplı araç satışı yetkili mahkeme neresidir?
Araçtaki gizli ayıplarda yetkili mahkeme İki kişi arasında araç alım satımında yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Aracın satıcısı bu işi profesyonel olarak yapan bir kişi ise (bayi vb.) yetkili mahkeme Tüketici Mahkemesi’dir.
Kusurlu ürün kaç gün içinde iade edilir?
1. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Satış Yönetmeliği uyarınca Alıcı, satın aldığı ürünü teslim tarihinden itibaren 14 (on dört) gün içinde hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin cayma hakkını kullanarak iade edebilir.
Ayıplı mal için ihtarname şart mı?
223/2. Bu maddeye göre bu ayıbın derhal bildirilmesi zorunluluğu vardır. Yargıtay, 11.
Parası ödenen malın teslim edilmemesi nereye şikayet edilir?
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 68/3 maddesine göre; tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici uyuşmazlıkları çözüm merciine başvurulabilir.
Satın aldığımız ürün zamanında teslim edilmezse neler yapabiliriz?
Buna göre, satılan mal alıcıya teslim edilmez ve alıcı ödemeyi yapmazsa, diğer taraf borcunun yerine getirilmesi için makul bir süre belirleyebilir veya hâkimden makul bir süre verilmesini isteyebilir. Satıcı ödemeyi yapmazsa, alıcı Türk Borçlar Kanunu’nun 125. maddesinde belirtilen seçeneklere sahiptir.