Osmanlı’da casus ne demek?
Osmanlı askeri teşkilatında çeşitli hizmetlerde bulunan özel bir sınıf. Özellikle son yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu’nda kamu düzenini sağlamaktan sorumlu gizli polis memurlarından biri.
Casusluk ne demek TDK?
Casusluk veya casusluk, bilginin sahibinin izni olmaksızın gizli veya saklı bilgilerin elde edilmesidir.
Eski Türkçe yüce ne demek?
Kendi. Eski Türkçenin söz dağarcığına dahil olan ediz sözcüğü ilk olarak Eski Uygur Türkçesi metinlerinde ortaya çıkar. “Yüksek, yüce” anlamına gelen ediz, çeşitli ses değişimlerine uğradıktan sonra tarihi Türk şivelerinde kullanılmaya devam etmektedir.
Bulmacada casus ne demek?
“جاسوس” olarak ifade edildiği gibi “tahkikat, el yordamıyla arama” ve “istihbarat unsuru” olarak da tanımlanabilir.
Casusun diğer adı nedir?
Casus veya casusluk yapan, devletin veya örgütün gizli amaçları doğrultusunda çalışan kimse, sapık, casus, ajan.
Casus eski Türkçede ne demek?
Arapça css kökünden gelen bir kelimedir, cāsūs جاسوس, “müfettiş, casus” anlamına gelir.
Osmanlı’da çaşıt ne demek?
Eski Türkler, muhatapları olan Çinlilerin istihbarat görevlilerine casus derlerdi. Günümüzde toplumda yalan ve asılsız haberler yayarak karışıklık çıkarmaya çalışan kişileri ifade etmek için olumsuz anlamda kullanılan bu kelime, Osmanlı arşiv belgelerinde de yer almaktadır.
Ajan nedir?
Ajan, casusluk yapan kişiye denir.
Cüsseli ne demek TDK?
sıf. Büyük bir vücudu, iri bir fiziği, tıknaz (canlı) bir kişiliğe sahip: Gerçekten pehlivan boyutlarında bir kişidir (Ahmet Râsim). Yüzleri pek belirgin olmayan bu adamlar uzun boyludur ve çok beyaz donları vardır (Refik H. Karay).
Eski Türkçe aptal ne demek?
Aptal kelimesinin kökü, iyi gelişmemiş zeka, zeka eksikliği, aptal, aptal, ahmak anlamına gelir. Sıfat veya isim olarak kullanılabilir. Türkçe abdal kelimesinden türemiştir. Abdal, gezgin veya mecazi anlamda dilenci anlamına gelir.
Eski Türkçe uş ne demek?
1. Eski Türkçede hayret ve şaşkınlık bildiren bir ünlem eki olarak da kullanılan uş, günümüzde Anadolu ağızlarında yapı olarak aynı olmakla birlikte bazı anlam değişiklikleriyle kullanılmaktadır.
Eski Türkçede yaka ne demek?
Ahmet Caferoğlu’nun Eski Uygur-Türkçe Sözlüğünde yak’ın ilk anlamı “ücret, kira bedeli, kira karşılığı”, ikinci anlamı ise “yan, kenar, çevre” olarak verilmiştir. Bunu yakalamak için, düzenlemek, tertip etmek, düzenlemek anlamları kullanılmıştır (Caferoğlu, 1968, s. 14).
Nefis olma durumu ne demek?
Tasavvufta, “kendisinde gönüllü hareket, his ve hayat gücü bulunan ince, buharlı bir madde”dir. Olarak tanımlanır. Kötülüğü emretmek anlamında anlaşılsa da, Tanrı tarafından insanlara üflenen “en merhametli ruh” veya “ilahi benlik” anlamında da kullanılır.
Gül bahçesine ne denir?
Süleyman Demirel Botanik Bahçesi’ndeki Gül Bahçesinde Bulunan Doğal ve Modern Gül Taksonları (SDÜ Gülün Her Yönüyle İncelenmesi Sempozyumu Yayımlanmamış Bildiri, 2012, Isparta). Gustan vb. olarak adlandırılan bu bahçeler aslında sadece güllerden oluşmamaktadır.
Zahmet sıkıntı ne demek?
[1] Acı ve yorgunluğa düşmek. [2] Zorlukları ve sorunları görmek. [3] Zorluklarla yüzleşmek ve acıya katlanmak.
Osmanlı’nın ilk casusu kimdir?
💠 Osmanlı tarihinde ilk casusluk faaliyeti, Osman Gazi’nin casusları aracılığıyla Bizans kuvvetlerinin Yalova’ya yerleşmeye çalıştığı haberini alması ve gece baskını düzenleyerek Bizans birliklerini dağıtmasıyla gerçekleşmiştir.
12 casus olayı nedir?
On İki Casus (İbranice: שְׁנֵים עָשָׂר הַמְרַגְּלִים) Musa tarafından İsrail Topraklarına 40 gün boyunca istihbarat toplamak için gönderilen Yahudi casuslardı. On iki deneyimli adam seçildi, İsrail’in on iki kabilesinin her biri için bir casus.
Osmanlıda voynuk nedir?
Voynuk, asker anlamına gelen bir Slav kelimesi olmasına rağmen[8], voynuklar, Osmanlı İmparatorluğu’nun Rumeli topraklarında, özellikle günümüz Bulgar toplumunda, devlet ahırlarının ve bu ahırlardaki atların ve atların hizmetini ve bakımını yürüten, çoğunluğu Bulgar olan görevlilerdir[9].
Osmanlı’da çaşıt ne demek?
Eski Türkler, muhatapları olan Çinlilerin istihbarat görevlilerine casus derlerdi. Günümüzde toplumda yalan ve asılsız haberler yayarak karışıklık çıkarmaya çalışan kişileri ifade etmek için olumsuz anlamda kullanılan bu kelime, Osmanlı arşiv belgelerinde de yer almaktadır.